Перец Бонета

Сорта болгарского перца бонета

Любители ранних овощей знают, что перец сладкий Бонета, это всегда очень ранний и дружный урожай. В июне на столе садовода — любителя, как и опытного садовода, будут вкусные и богатые витаминами сладкие перцы. Уход за ними самый минимальный, а урожайность достойная.

Описание сорта

Перец сладкий Бонета — один из самых ранних сортов. Полная спелость наступает на 80 — 88 день. Это растение с мощным и сильным стеблем, раскидистой кроной и красивыми плотными, листьями. Достигает 60 см в высоту. В основном садоводы предпочитают оставлять 2 стебля. С одного корня можно получить до 3 кг красивых, словно покрытых глянцем плодов. Плоды в виде трапеции с заостренным носиком. Могут достигать веса 200 г.

Описание перца Бонета говорит о том, что как только его цвет переходит от молочного к светло — зеленому, его можно употреблять в пищу. При полной зрелости плоды могут быть красные или ярко — оранжевыми.

Перегородки тонкие и мало семян. Имеет яркий аромат. Горечь отсутствует даже у не полностью зрелых плодов.

Чушките, особено ранозрелите като Бонета, са богати на витамини и фибри. Съдържанието на калории от 100 g е само 23 — 25 kcal. И следователно, може безопасно да се консумира с диетично хранене, както и за приготвяне на бебешка храна.

Сортове агротехника

Сортът сладък пипер с красивото име Boneta всъщност не е толкова причудлив. За него са важни някои условия, спазвайки кои определено ще получите желаната реколта.

Засаждане на семена

Сеитбата на семена е вече в началото на февруари. Покълването на семената е добро и можете да го направите веднага в саксии.

 1. Почвата може да се подготви самостоятелно през есента чрез смесване в равни части на черна почва, торф и тревна почва. Добавете 3 супени лъжици пепел към кофа със смес преди засаждане.
 2. Накиснете семената за 3 до 5 часа в топла вода и засадете в саксии.
 3. Изсипете саксиите със семена с топла вода и покрийте с найлоново фолио до поникване.
 4. Отстранете филма, веднага щом видите разсад в поне една саксия, поливайте разсада.

Семената от сладък пипер Boneta могат да бъдат събрани от вашата реколта. За да направите това, трябва да оставите няколко плода на клона, докато узреят напълно и веднага щом започнат да се набръчкват, ги прехвърлете у дома. Извадете семената и изсушете. Прехвърлете изсушените семена в хартиен плик.

Грижи за разсад

Опитайте се да поставите саксиите на слънчева страна и от време на време да ги завъртате и разменяте.

 1. Когато се появи четвъртият лист, торете с азотни торове. Растението трябва да отглежда зелената част.
 2. Необходимо е от време на време да се разхлабва земята, по-добре е да се направи след поливане и да се използва пластмасова вилица.
 3. Не пръскайте разсада, тъй като стайната температура може да не е достатъчно комфортна.
 4. За неделю до высадки рассады начните готовить ее, закалять. Если есть возможность, выносите днем на солнце, на несколько часов, но притеняйте.

Перец сорта Бонета — привереда в том, что касается полива. Обязательно отстаивайте воду для полива, и ее температура при поливе должна быть не менее 200С.

Рассада перцев фьюджи

Высадка рассады и уход

Перец сорта Бонета можно вырастить как в теплице, так и в открытом грунте. Основные советы по посадке и уходу позволят вырастить достойный урожай даже начинающему садоводу.

 • Если вы решили выращивать перец в теплице, в начале мая можно высаживать рассаду. В открытый грунт перец Бонета стоит выносить только после того, как температура ночью будет не ниже 180С, или используйте укрытие.
 • Когато засаждате, не задълбочавайте дълбоко корените. Добавете супена лъжица дървесна пепел и шепа черна пръст към дупката.
 • Поставете растенията на 50 см една от друга. След засаждането се излива обилно с топла вода.
 • Ако видите растението да изпуска листа и да изсъхва през деня, осигурете вентилация в оранжерията.
 • Веднага щом се появят първите яйчници, погрижете се за калиеви торове, тази превръзка ще ускори растежа и узряването, а също така ще увеличи добивите.

Първата седмица след засаждането поливайте чушката всяка вечер, но не я поливайте прекалено.

Приложение

Чушките Бонета могат да се използват в почти всякаква форма. Най-често домакините използват този сорт за:

 • пресни салати или разфасовки от зеленчуци;
 • за печене и пълнене и задушаване;
 • за приготвяне на заготовки;
 • за замразяване и замразено съхранение.
Перец консервированный сладкий маринованный

Лечо с пипер е основната салата, която домакините въртят в големи количества, тъй като всеки обича вкуса му. Фактът, че пиперът Boneta е ранен, дава възможност да се започне събирането по-рано.

Свежата употреба е най-доброто хранене в началото на лятото. Можете да обогатите тялото с витамини и микроелементи още в средата на юни, докато други сортове пипер просто цъфтят. Замразените чушки Boneta след размразяване са идеални за пълнене и приготвяне на зеленчукови яхнии. Много домакини го добавят към соса или го пекат на скара.

Фаршированный перец с мясом и рисом

Отзиви

Людмила е на 54 години. Ярославъл Дори в нашите условия Boneta може да се отглежда на открито. Тя е непретенциозна, въпреки че носи толкова сложно име. Деликатен и сочен хрупкав пипер. Изваждам 3 — 4 кг от храста. Засаждам вече пета година. Събирам семена от плодовете си. Веднъж размразено, може дори да се изпече, тъй като остава силно. Много красива в кисели краставички — оранжева и червена. Елена е на 42 години. Mytishchi Радвам се, че успях да придобия собствена земя. В малка оранжерия винаги има 6 — 8 корена пипер на Bonet. Напълно съм сигурен в него. Дори в най-постната година винаги имаме пипер за салата и заготовки. И той не се нуждае от специални грижи и това е важно, защото не всеки ден можем да идваме в страната. Поливам го на всеки 3 дни, оранжерията е отворена. Семейството много обича пълнените чушки и този сорт е идеален, тъй като в него има минимум горчивина. Вера е на 37 години. Челябинск Нищо не е по-лесно от Бонета. Дори посевах семена в земята. Те израснаха отлични и силни обаче по-късно, но се оказа, че градината е купена през лятото. Но през август вече имаше добра реколта. Съветвам всички. В началото на май вече имам разсад с малки чушки на балкона си. Засаждам го в оранжерия и след месец пресният пипер се хруска в салатата. Идеален за лечо, защото има сладникав вкус и изобщо не вкусва горчиво. А миризмата при гасене е просто най-ароматната. защото има сладникав вкус и изобщо не вкусва горчиво. А миризмата при гасене е просто най-ароматната. защото има сладникав вкус и изобщо не вкусва горчиво. А миризмата при гасене е просто най-ароматната.

Понравилась статья? Поделитесь с друзьями: